Sole dizel SN 110

Španjolski proizvođač brodskih motora “Sole Diesel” u svojoj ponudi ima motor iza čije se oznake krije već dokazana Nissan kvaliteta. SN-110 je četverotaktni diesel motor sa četiri cilindra u liniji, 103 KS, 3.153 ccm, težine od samo 298 kg, indirektnim hlađenjem slatkom vodom i niskom potrošnjom od 18ltr/h pri 3000 o/min. Male dimenzije, tih i miran rad čine ga izuzetno pogodnim pogonskim strojem za poludeplasmanska plovila do 8m, koja se najviše proizvode u Hrvatskoj.

Kompanija Sole S.A. slijedeće godine proslavlja 60-godišnjicu osnutka, a do danas je proizvela skoro 100.000 brodskih motora (osnovao ju je 1914. Enrique Sole Jorba). U početku su se specijalizirali za proizvodnju prijevoznih sredstava, da bi se kasnije specijalizirali za mehaniku, poglavito kao servis automobila. Od te su se djelatnosti odmaknuli nakon što su proizveli svoj prvi motor za industrijsku primjenu, 1-cilindrični motor od 7 KS. Brodske motore su počeli proizvoditi 1949. godine, kada su proizveli 2 i 3-cilindrične motore maksimalne snage od 30 KS. Ti motori su u cijelosti bili projektirani i izrađeni u tvornici Martorell. Nakon toga je jedan zrakom hlađeni motor preinačen u motor hlađen morskom vodom, upotrebom 2 i 3-cilindričnih Lombardini blokova. Tijekom godina Sole Diesel razvio je svoje sisteme i originalne dijelove za adaptaciju motora koje je isporučivao nautičkoj industriji. Od 1972. Sole se prihvatio izazova mariniranja motora koristeći kao osnovu u početku Perkinsove motore, a potom Mercedesove. 1978. tvrtka čini veliki korak naprijed, marinirajući Mitsubishijeve motore.

Trenutno, tvrtka u proizvodnji upotrebljava najsuvremeniju tehnologiju, u što je uključeno numeričko kontrolirano centriranje vitla, novi test-stol za motore i zupčanike mjenjača, te nova postrojenja za proizvodnju i balansiranje propelera, povećavši time proizvodnju u posljednjih 5 godina za 80%. Sole S.A. u Španjolskoj ima preko so servisa, a u inozemstvu preko 250. U ponudi su četiri serije motora snage između 17 i 250 KS, te jedno i tro-fazni generatori do 100 kW.

Tehničko podaci
Tip dizel, 4 takta
Broj cilindara 4
Promjer x hod 99,2 x 102
Obujam (ccm) 3.153
Kompresija 22:1
Max.snaga 103 KS (75,8 kW)
Broj okretaja 3.600 o/min
Sistem ubrizgavanja indirektan
Sistem hlađenja slatka voda s upotrebom izmjenjivača topline
El. sistem 12 V – starter motora 2.5kW – alternator 70A.
Reduktor Standardni tip mehanički SMI-R3 s helikoidnim zupčanicima je opcijski. Opcijski TM-345A
Redukcijski omjer 2:1 – 2,47:1 (SMI-R3)
Težina s reduktorom 298 kg (TM-345A)
Instalacioni kut Konstantno 15? – Isprekidani 18?

Standardna oprema
Električni pokretač i alternator, električno zaustavljanje, kontrolna ploča s brojačem okretaja, brojač sati, prekidač startera, zvučni alarm za ulje i vodu, ulje filtera, hlađeni ispušni sistem, fleksibilno postolje, ožičenje i konektori za kontrolne kablove, oprema za grijač

Opcijska oprema
Pročistač vode, filter ulja sa separatorom vode, daljinsko upravljanje motorom, propelerska osovina, statvena cijev i propeleri

nauCAT©
Foto: Sole Diesel

 

Add comment